Monday, September 26, 2011

Mari memasak 1 - Moi Kedah


eh korang penah makan moi tak??kalau org utara/kedah sure tau moi tu apa kan...lauk moi yg atas tu..makan ngan bubur nasi..letak kicap skit and tabur kacang goreng..mmg sedapppp....errr telan air liur lak aku menaip abt moi ni..

so korang nak try buat tumis tuk moi ni..meh ai ajar meh ekekeke..

bahan2 A :
bawang merah / besar
cili kering
[ agak2 la manyak mana nak letak..kalau nak pedas banyak la skit cili kering ek..]

bahan2 B :
ayam di potong kcik2 atau daging potong kcik2 atau sotong kering potong kcik2
ubi kentang potong dadu
bawang besar potong dadu

memula korang blender bahan A ok
pas blender korang tumis kan bahan A sampai naik minyak..i mean sampai cili tu masak ler..alaaaa mcm korang tumis tuk buat sambal tumis hehe..err jgn lupa air asam jawa skit ek..letak la garam skit..and agak2 la korang nak masin ke tak..

pastu bahan2 B lak... masukkan ubi kentang and bila dah lembut masukkan ayam/daging/sotong kering lak..agak2 semua ni dah lembut n masak..korang masukkan bawang besar lak..pastu gaul2 sampai masak.. [ ikut korang ler nak basah skit atau kering..]....so bila semua dah masak korang kaut la letak dalam mangkuk hehe..

err masa korang masak lauk tuk moi ni..jgn lupa lak nak masak bubur..by the time lauk moi siap..bubur pon dah masak..leh la korang makan...selalu ai makan mesti letak kicap skit ekekeke...err err..sedappppppp...

so sesapa yg dahtry my resepi ni...do leave me a message..nak tau gak korang nya pendapat...sedap ke tak??hehe...worth trying ok peeps :)



so selamat mencuba...selamat menjamu selera and good luck :)