Tuesday, November 23, 2010

Masa tuk Fisioterapi

Last week friday..first appointment for my Loverboy Naim with pakar fisio..bila simen kat wrist dah bukak so kena la fisio lak..banyak procedure kan..bukan leh bukak gitu n biar je rupanya..so atas ni klinik fisio tuk kanak2 katanya tapi ku tgk adult pon ada haha...mcm jenis fisio kat situ rupanya..baru ku tahu keh keh..

owh this nice doctor try to check wrist naim..and she sees it tat naim nya wrist is not that strong coz kata dia urat2 keras bila dlm simen n bila bukak simen nak lembut kan balik ngan cara fisioterapi..and naim tak leh tegak kan jari dia sgt..sakit kat wrist kata dia..duhh..

so p kat bilik rawatan lilin ni..ni tuk warm up the urat2 kat lengan n wrist..so kena rendam tgn dalam cecair parafin yg suam..**yer i selalu buat ni when i have my health treatment..best tuh...**..so pas rendam few times dlm tu..biar dlm masa 15mins dlm kain tu..

then fisio ni lak..the plastesin uli2 ngan tgn yg pernah berbalut simen n tekan2 ngan telapak tgn..so susah nak explain arr..tgk la pic hahahaha...ala ala uli roti canai katanya

pastu buang the mask kat tgn..start with another type of fisioterapi..memula naim kena press the wrist n jari kat meja..nak kuat kan wrist...tekan ke depan n tarik ke blkg n lengan kena straight..the therapist kata dia nampak wrist naim not that strong la..and need few fisio lagi lepas ni

then ni lak holding kayu ..korang tgk la gambar..susah lak nak explain..tapi naim cepat penat la.. the wrist tak strong sebab tu penat kata therapist tuh..tu baru kiri kanan balance..belum buat kanan more than kiri or kiri more than kanan cara pegang kayu..

and was advise to rendam tgn hari2 dlm warm water during daytime..err tak buat pon kat rumah sebab am not around during day time..nobody care to help him to do la..

and pasni another 2 weeks lak appointment..sebab esok rabu nak sunat kan naim..dah besar sgt..dah nak masuk form 1..apa kes tak sunat ekekee...errr..naim cuak..i lagi la cuak..doakan naim yer frens...hope semuanya ok..insya allah!!~

3 comments:

UcanCallmeBro said...

siannyer susah btl kalu patah tangan sy doakan ur loverboy pulih sperti biasa yer..nice story keep it up..

UcanCallmeBro said...

siannyer susah btl kalu patah tangan sy doakan ur loverboy pulih sperti biasa yer..nice story keep it up..

Syat0za Zai said...

hohoho, lebih kurang macam saya :D
tapi sy pegi kejap je buat fisio tu.. lepas tu malas pi, la ni tgn kiri saya macam....... sikit..haha
xtau nk kata apa :D